Interconfessionele school voor mavo, havo, atheneum, gymnasium, TTO en internationaal onderwijs te Haren (gn)
Home  -  Malawi

Malawi


Alle bestaande mensenrechten gelden ook voor kinderen. In Malawi werken tienduizenden kinderen (soms al vanaf 5 jaar) op tabaksplantages. Dat is een vorm van kinderarbeid die overal ter wereld en dus ook in Malawi verboden is: het botst niet alleen met hun recht op onderwijs, soms lopen ze tijdens het plukken van de tabaksbladeren daadwerkelijk gezondheidsschade op: Green Tobacco Sickness (GTS) een ernstige vorm van nicotinevergiftiging. 

 

Bij het plukken en sorteren van tabaksbladeren, krijgen de kinderen via hun huid tot wel 54 milligram nicotine per dag binnen, het equivalent van het roken van 50 sigaretten.  Je zou het kunnen vergelijken met het opgeplakt krijgen van heel veel nicotinepleisters. Velen krijgen daardoor last van misselijkheid, braken, hoofdpijn of benauwdheid. Dat schrijft de ontwikkelingsorganisatie Plan in een rapport dat vorig jaar augustus verscheen. Nergens in zuidelijk Afrika is sprake van zoveel kinderarbeid als in Malawi, schrijft Plan in Hard work.


Naar aanleiding van dat rapport gaan wij in samenwerking met Plan Malawi, Plan Nederland en Stivoro volgend jaar met een groep van ongeveer 15 leerlingen twee weken naar Malawi. De leerlingen gaan daar zelf ervaren wat het is om op een  plantage te werken (en we meten tegelijk hun nicotineopname), komen in contact met de vakbond en het kinderparlement. We verblijven in gastgezinnen. Samen met de kinderen in Malawi willen we een lessenpakket maken voor hier. Misschien een extra reden voor leerlingen om niet te gaan roken? Het is niet alleen slecht voor jou, maar je schaadt ook de gezondheid van kinderen daar. Ook willen we landelijk aandacht vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden en negatieve gezondheidsaspecten voor deze kinderen Daarnaast versterken we de mening dat jonge kinderen (de grens ligt in Malawi op 14 jaar) niet horen te werken, maar in de schoolbanken moeten zitten.


11 november was de start van het project. Op de dag van onze beschermheilige willen we aandacht vragen voor de leeftijdsgenoten daar.


We hopen natuurlijk op een hele leuke dag! Maar ook een dag die uiteindelijk zal uitmonden in extra aandacht hier voor invloed op de omstandigheden daar!


– Karel Karsten

Bothsidesnow