Brons voor Sietse op Internationale Chemieolympiade

Van 6 tot en met 15 juli werd de 49e Internationale Chemieolympiade (IChO) gehouden aan de Mahidol Universiteit van Bangkok. De olympiade, met als thema ‘Bonding the World with Chemistry’, werd geopend door ZKH prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. Er deden 78 landen mee met 279 middelbare scholieren. Een bronzen medaille werd gewonnen door Daniil Soloviev van het St. Stanislascollege in Delft. Hij gaat hierna Natural Sciences studeren in Cambridge. Een andere bronzen medaille ging naar Sietse Dijt van het Maartenscollege in Haren (Gr). Dat is een bijzondere prestatie, omdat hij nog maar in 5 VWO zit. Helen Zegelaar van het Bernardinuscollege in Heerlen en Jim Wittebol, van het Martinuscollege in Grootebroek vielen helaas net buiten de prijzen, zij kregen een certificaat van deelname. Het Nederlandse team werd geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 38e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaatsvond aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Internationale Chemieolympiade (IChO)
De President van de Mahidol Universiteit, professor Udom Kachintorn, benadrukte in zijn speech bij de prijsuitreiking dat de IChO gaat over academische excellentie en het maken van internationale vrienden. Het winnen van een medaille is daarbij een mijlpaal, maar dat succesvol zijn een continu verhaal is en dat daarop alle deelnemers, of ze nu wel of geen medaille hebben behaald, een reële kans hebben en houden. De olympiade werd gewonnen door Alexander Zhigalin uit Rusland. Tweede werd Wei-Yu Lin uit Taiwan. De Nederlandse leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Martin Groeneveld en Emiel de Kleijn.

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Tijdens het practicum werden drie zuur-base indicatoren spectrofotometrisch onderzocht, een titrimetrische bepaling gedaan van het oplosbaarheidsproduct van calciumjodaat en werd het koolstofskelet van een organische verbinding ontrafeld met behulp van NMR. De theorietoets was met elf opdrachten lang. De leerlingen gingen onder andere na hoe het fosfaat en silicaatgehalte in de bodem bepaald kan worden, ze moesten vragen beantwoorden over de synthese van sauristolactaam en pancreatistatine, twee alkaloïden met celdodende eigenschappen tegen kankercellen respectievelijk een remmende werking op kankercellen. Verder namen ze de productie met heterogene katalysatoren van propyleen, één van de meest waardevolle chemicaliën voor de petrochemische industrie in Thailand evenals in de rest van de wereld, onder de loep.

Tijdens de IChO was veel tijd ingeruimd voor kunst en cultuur. De leerlingen gingen naar Sanam Chan Palace in Nakhon Pathom, Pluk Rak Farm, koning Rama II Memorial Park en Pra Pathom Chedi, de hoogste stoepa in de wereld. Ze kregen een rondleiding in het oude centrum van Bangkok en ze bezochten het Koninklijk Paleis en één van de karakteristieke drijvende markten. Ook gingen de leerlingen naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand met een overdaad aan historische tempels, ruïnes en Boedhabeelden. Ook was er volop gelegenheid om internationale contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken.

In 2018 wordt de 50e IChO gehouden in Slowakije (Bratislava) en Tsjechië (Praag). Voor het eerst in de geschiedenis in twee landen, omdat het dan 50 jaar geleden is dat de IChO gestart is in Tsjechoslowakije wat toen nog één land was.

Over de scheikundeolympiade
De nationale scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, ASML, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, het Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven, de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

2018-02-02T15:51:10+00:00 2017/07/17|