Chinese uitwisselingsstudenten in Haren

In April van dit jaar schreef ik over onze trip naar China, in verband met de uitwisseling tussen leerlingen van het Maartenscollege te Haren en highschool attachted to CUEB te Beijing. Misschien herinnert u het zich nog. Nu zijn de leerlingen met hun adjunctdirecteur hier in Nederland! Ze hebben deze week een druk en leuk programma (net als wij daar hadden!).

Zondag arriveerden ze op Schiphol en een groep leerlingen en leerkracht Bert Meinema stonden ze op te wachten met spandoeken. Om half 10 ’s avonds kwamen ze erg moe aan op het parkeerterrein van stadion Esserberg, alwaar de leerlingen met hun Nederlandse buddy’s en diens ouders meegingen en de directeur en begeleider vanuit Globi gingen bij Bert en zijn vriendin in de auto onderweg naar het Postilion Hotel.

Deze week hebben de leerlingen een totaal andere cultuur bij hun gastouder ervaren. Daarnaast waren er vele uitstapjes. Ze waren natuurlijk in Haren. Op school waren ze veel; op het Maartenscollege waar ze lessen kregen en reflecties op het bezoek en spraken over cultuur en verschillen en overeenkomsten tussen onze culturen. Daarnaast waren ze in de Hortus. Groningen werd ook meerdere keren aangedaan. Daar gingen ze door de Diepenring in de rondvaartboot en daarna bowlen en een andere dag een bezochten ze de Rijksuniversiteit Groningen. Een bezoek aan Amsterdam mocht natuurlijk ook niet ontbreken. In Friesland werd Drachten aangedaan, voor een geweldig bezoek aan de Philips fabriek aldaar.

De zaterdag (30 September) werd gebruikt om Schiermonnikoog onveilig te maken op tandems. ’s Avonds had een van de gastouders georganiseerd om met iedereen die zin had naar Ashton Brothers in the Martiniplaza te gaan. Daar gingen alle 16 Maartensleerlingen, evenzoveel buddy’s en hun (gast)ouders heen.

Ikzelf heb deze week af en toe mogen meegenieten, al kon ik er niet de hele tijd bijzijn omdat ik voor dit gedeelte van de uitwisseling geen vrij had. Maar ik at dinsdagavond  samen met mijn man, jongste dochter en de Chinese Lee Zhiyong en begeleider Rick Yan bij Bert Meinema en zijn vriendin. En wat we aten? Stamppotten natuurlijk!

Donderdagavond verwelkomden wij dezelfde mensen in ons huis met mosselen. En zondag mocht ik mee naar Schiermonnikoog. Wij brachten de avond door in het Chinees restaurant in Stadspark; eindelijk weer gewoon eten voor onze Chinese gasten.

Christine Weston

2017-10-12T11:46:48+00:00