Hoi, wij zijn Loes en Lynn. We zijn beide 16 jaar en we zitten in mavo 4.
Wij zijn in de week voor de week van de voorjaarsvakantie met een groep van 20 leerlingen op reis geweest naar Zuid-Afrika. Dit doet de school nu 9 jaar en we zijn heel trots dat we deze keer mee mochten. We vertrokken op vrijdag 16 februari en kwamen terug op zaterdag 3 maart. We zijn naar verschillende organisaties geweest zoals bijvoorbeeld de Karsten Foundation. Bij de Karsten Foundation zorgen ze er voor dat niet alleen veel mensen aan werk komen, maar ook dat de kinderen naar school of een dagopvang kunnen. Ze verbouwen daar druiven. Van een deel van de druiven worden heerlijke rozijnen gemaakt.

Loes op de school van Mouton, gesponsord door de Foundation.

Loes op de school van Mouton, gesponsord door de Foundation.

Wij waren heel blij dat we langs mochten komen om te zien hoe de mensen daar werken en hoe de kinderen het op de school hebben vonden we nog mooier om te zien. We zijn naar een paar scholen geweest in Zuid-Afrika en iedere keer als we weer naar een school gingen waren we steeds weer wat enthousiaster over hoe we werden ontvangen door de begeleiding maar vooral door de kinderen zelf. Ze waren zo blij als we met ze gingen spelen, dansen, zingen en voetballen dat we het jammer vonden dat we weer weg moesten. Ook heel speciaal en ontroerend waren de kinderen die met hiv geïnfecteerd zijn en eigenlijk kansloos zijn, liefdevol opgevangen worden door Etafeni in een Township van Kaapstad. Ook besteden ze daar veel aandacht aan jobtraining.

Bij elk goed doel waar we waren hebben we ook een cheque gegeven met het door de leerlingen van onze school opgehaalde geld.  Wat we hebben geleerd van deze reis is dat we in Nederland misschien ietsje te verwend zijn en dat we blij moeten zijn met soms wel de kleinste dingetjes die je tegenkomt. Het was een hele grote ervaring om daar te zijn en we willen nog steeds geld ophalen voor de scholen!