Kom je ook?

Het is bijna zover!

Je zit in groep acht, volgend schooljaar ga je naar het voortgezet onderwijs. Maar naar welke school ga je volgend jaar, welke past er bij jou?

  • Kies je voor een school dichtbij?
  • Ga je met je vrienden en vriendinnen mee?
  • Wil je liever naar een grote of een kleine school?

Misschien heb je zelf al een idee wat je wilt.
Je ouders hebben daar natuurlijk ook een stem in. Zij kijken misschien naar andere dingen, zoals:

  • Welk niveau past het best bij jou?
  • Let de school goed op hoe het met je gaat?
  • Is er goed contact tussen thuis en school?
  • Zijn er meerdere locaties?
  • Kun je gedurende je hele schooltijd op
    dezelfde plek blijven?

Natuurlijk zoek je een school die goed is. Dat is het Maartens. Je wilt natuurlijk ook een school die goed bij je past en waar je je op je gemak voelt. Wij hopen dat het Maartens die school is.

Om je te helpen bij het maken van je keuze gaan we je meer vertellen over het Maartens en over wat wij jou kunnen bieden. Succes!

Even rondkijken op het Maartens

We zijn heel blij met ons schoolterrein. Rondom onze school staan prachtige grote bomen, er is veel groen en het is veilig. Er komen geen auto’s, brommers of fietsen op het terrein. Je fiets staat namelijk op het terrein voor school, in een bewaakte stalling. Auto’s worden ook voor school geparkeerd. Je kunt dus lekker op het plein zitten om te praten en chillen met je vrienden, of om een potje te tafeltennissen, of gewoon om lekker even uit te rusten.

Menu

Je eerste weken

Welkom op op het Maartens!

Als je bij ons op school komt, dan nodigen we je voor de zomervakantie al een keer uit op school. Dan maak je alvast kennis met je nieuwe klas en mentor. Je mentor vertelt je alles wat je moet weten voor na de vakantie.

Bij de start van het schooljaar nodigen we jou en je ouders uit voor het startgesprek. In de eerste week heb je al een kennismakingsgesprek met je mentor, samen met je ouders. Dat is fijn, want dan ken je die alvast wat beter. De leerling-mentoren maken je in het begin een beetje wegwijs op school. En daar helpen ze je vanaf de eerste dag mee, zodat je snel de weg op school leert kennen.

Introductieweek

De eerste schoolweek staat in het teken van kennismaken met de klas, met de school en jouw mentor. Je maakt afspraken met elkaar en met je mentor over komend schooljaar. Je begint ook alvast met je portfolio. Daarin schrijf je op wat je op school wil bereiken, waar je naar uitkijkt en waar je hulp bij nodig denkt te hebben. Je sluit de week af met een openingsviering, waarbij je ouders en broertjes/ zusjes ook welkom zijn.

Brugklaskamp

In de week voor de herfstvakantie gaan alle brugklassen op kamp. En dat wordt ook dit jaar ongetwijfeld weer hartstikke leuk.

Menu

Onze opleidingen

Alle niveaus in een school

Je krijgt van je meester of juf van de basisschool een advies. Met dat advies in de hand ga je samen met je ouders en ons kijken welke klas voor jou het beste is. We willen graag dat je les krijgt op het niveau dat bij je past, zodat dat jij op de juiste plek zit.

Bij ons kun je terecht voor: 

mavo
havo
vwo-atheneum
vwo-gymnasium
tweetalig onderwijs

Mavo

Eigenlijk is de mavo hetzelfde als vmbo-t. Maar we noemen het mavo, omdat we hiermee duidelijk maken, dat we géén beroepsonderwijs in huis hebben. Gewoon mavo dus. Op de Maartensmavo zijn er genoeg mogelijkheden om op jouw eigen wijze de mavo te doen.

Bij binnenkomst

Na de aanmelding nemen wij contact op met je basisschool om te kijken of je misschien nog wat extra hulp nodig hebt met taal en/of rekenen. Als dat zo is, gaan we daar in het begin van het schooljaar mee aan de slag.

Op de goede plek?

In leerjaar 1 en 2 kijken we of je op de goede plek zit. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de havo beter bij je past. Als je dat wilt én kunt, mag je aan het eind van het schooljaar overstappen naar de tweede of derde klas van de havo.

Kwalificerend leren

Valt ondanks de goede voorbereiding het resultaat van je toets tegen, dan kom je voor een herkansing in aanmerking. Voordat je de toets herkanst maak je een aantal extra opdrachten om te laten zien dat je de stof beheerst. Wil je naar de havo, dan maak je een aantal toetsen op havo-niveau.

Dit noemen we kwalificerend leren. Als je op de mavo blijft, gaan we er vanuit dat je in 4 jaar je diploma haalt. Je blijft niet zitten, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn geweest (je bent bijvoorbeeld lang ziek geweest).

Reizen

In klas 3 ga je op reis. De laatste jaren gaan we naar Krakau in Polen. Een gezellige reis, maar ook een reis waar je veel van leert. En vanaf klas 3 kun je ook mee op de jaarlijkse skireis!
Jaarlijks organiseren we samen met leerlingen een reis naar China en een ontwikkelingsland. 

Na je diploma

Met het mavodiploma kun je naar het hoogste niveau in het middelbaar beroepsonderwijs. Veel van onze mavoleerlingen gaan na het halen van het diploma verder op de havo; zo’n 40% van de leerlingen tegen landelijk 15%. 

 Maartensmavo op jouw eigen wijze!

Ben je muzikaal of creatief? Dan kun je bij ons muziek of handvaardigheid als examenvak kiezen. En op een school met verschillende afdelingen kun je aan nog veel meer activiteiten meedoen: toneel, Open Podium, disco’s, noem maar op. 

Lees hier meer over de mavo >>

mavo
havo
vwo-atheneum
vwo-gymnasium
tweetalig onderwijs
Menu

Havo

Op de havo ga je veel leren in de lessen. Dat gaat stapje voor stapje. Die stapjes worden steeds wat groter. Zo word je steeds zelfstandiger. Ook leer je steeds meer verantwoordelijkheid te nemen.

Leren, kiezen en leven

Je leert niet alleen geschiedenis, maar ook hoe je je huiswerk moet maken, op welke manieren je Franse woordjes kunt leren, hoe je het aardrijkskundeproefwerk het beste kunt voorbereiden, hoe je een planning maakt en welk beroep het beste bij je past. Ook leer je hoe je op een goede en respectvolle manier kunt omgaan met anderen; tijdens het mentoruur worden jij en je klas hierin goed begeleid. En daar heb je natuurlijk bij alle lessen profijt van. Zo leer je leren, kiezen en werken op school. 

Leren – ook met je handen en je hart!

Soms zijn er projecten waaraan meerdere vakken meedoen. Dan kun je zien hoe de verschillende vakken met elkaar te maken hebben. Zo’n project doet niet alleen een beroep op je kennis en vaardigheden, maar ook op je creativiteit! Ondertussen leer je ook nog samenwerken. 

Vaak gaan we tijdens zo’n project ook de school uit: op excursie. Want leren doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je handen en je hart!

Reizen

In klas 5 ga je op reis naar Engeland. En vanaf klas 3 kun je ook mee op de jaarlijkse skireis! Jaarlijks organiseren we samen met leerlingen een reis naar China en een ontwikkelingsland. 

TTO havo

Naast de reguliere havo bieden we ook ook de havo tweetalig aan. Je krijgt dan de helft van de vakken in het Engels.

Na je diploma

Nadat je je diploma op de havo hebt gehaald, kun je ervoor kiezen om verder te gaan op het vwo. Met het havo-diploma kun je ook naar het hoger beroepsonderwijs. 

Laat zien wat je kunt op de Maartenshavo!

Ben je intelligent, spontaan, nieuwsgierig en sociaal? Dan kies je voor de havo van het Maartens, waar je kunt laten zien wat je kunt, je initiatief toont en eigen ideeën hebt die je graag met ons deelt.

Lees hier meer over de havo>>

mavo
havo
vwo-atheneum
vwo-gymnasium
tweetalig onderwijs
Menu

VWO atheneum

Wil je later gaan studeren aan een universiteit? Arts worden, architect of misschien advocaat? Op het Maartens hebben we een atheneum én een gymnasium. 

Verrijkingslessen

Wanneer je kiest voor het atheneum op het Maartens, krijg je naast alle vakken, ook verrijkingslessen. We noemen deze lessen StudieWerkTijd (SWT). De eerste weken van het jaar gaat het over het thema Talenten. Wat is jouw talent? Als je goed bent in sport of muziek kun je je enthousiasme daarvoor misschien ook goed gebruiken op school en hoe doe je dat dan? Daarover gaat het eerste blok SWT. 

We gaan ook aan de slag met het thema Werelden. Hoe leven kinderen in andere landen? Wat eten ze of hoe slapen ze? Hoe kom je erachter hoe leeftijdgenootjes in de rest van de wereld dit doen? Verhalend ontwerpen is het thema van het laatste blok SWT. Iedereen in de klas speelt een rol in een spannend verhaal. Er moet iets worden opgelost, hoe =pak je dit aan en hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie vindt? Het gebeurt allemaal en als jij iemand bent die graag uitgedaagd wil worden, dan ben je op ons vwo vast op je plek!

Extra in de bovenbouw

Ben jij goed in Engels? En wil je Engels leren op hetzelfde niveau als native or near-native speakers? Dan is English A Language and Literature iets voor jou! 

Op het Maartens bereid je je bij English A Language and Literature voor op het IBDP English A SL Certificate. Het programma is bestemd voor leerlingen van vwo5 en vwo 6 en is hetzelfde als de leerlingen op de International School krijgen op Standard Level (SL). Je doet dan na twee jaar ook hetzelfde examen, waar je een IB (International Baccalaureate) Certificaat voor krijgt. 

Reizen

In klas 5 ga je op reis naar Barcelona, en als je geschiedenis in je pakket hebt naar Ieper. En vanaf klas 3 kun je ook mee op de jaarlijkse skireis! Jaarlijks organiseren we samen met leerlingen een reis naar China en een ontwikkelingsland. 

TTO vwo

Naast het reguliere vwo bieden we ook ook het vwo tweetalig aan. Je krijgt dan de helft van de vakken in het Engels.

Na je diploma

Als je je diploma hebt gehaald op het atheneum kun je naar de universiteit. 

Omdat een goede opleiding belangrijk is voor later

Ben je intelligent, nieuwsgierig, leergierig en ambitieus? Dan kom je naar het vwo op het Maartenscollege, waar je nieuwe dingen leert, nadenkt over hoe het beter kan als het een keertje mislukt en omdat je begrijpt, dat een goede opleiding belangrijk is voor later.

Lees hier meer over het atheneum>>

mavo
havo
vwo-atheneum
vwo-gymnasium
tweetalig onderwijs
Menu

VWO gymnasium

Heb je speciale belangstelling en talent voor talen en geschiedenis? Dan is het gymnasium misschien iets voor jou.

Kennismaking met de klassieke oudheid

In het eerste jaar maak je kennis met de taal en de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Veel woorden in het Nederlands en andere moderne talen komen uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Dat vak krijg je in de eerste klas van het gymnasium. Ook dingen uit onze cultuur, zoals gebouwen, toneelstukken en kunst, zijn beïnvloed door de klassieke oudheid. Op het gymnasium leer je hoe de Romeinen en de Grieken onze cultuur en onze taal beïnvloed hebben. En we doen projecten waarmee je aan de slag gaat met de cultuur van de klassieke oudheid. We sluiten het jaar af met een excursie naar het Archeon. Daar kun je zien hoe het in het echt ging bij de Romeinen!

Latijn en Grieks

In de tweede en derde klas krijg je naast Latijn ook Grieks en verdiep je je in de basis van de taal en de verhalen. Langzaam werk je toe naar het lezen van de originele Latijnse en Griekse teksten in de bovenbouw. Je zult al snel merken dat je moeilijke woorden in het Nederlands en in andere moderne talen beter begrijpt, omdat je het oorspronkelijke Latijnse of Griekse woord erin kunt herkennen.

Extra in de bovenbouw

Ben jij goed in Engels? En wil je Engels leren op hetzelfde niveau als native or near-native speakers? Dan is English A Language and Literature iets voor jou! 

Op het Maartens bereid je je bij English A Language and Literature voor op het IBDP English A SL Certificate. Het programma is bestemd voor leerlingen van vwo5 en vwo 6 en is hetzelfde als de leerlingen op de International School krijgen op Standard Level (SL). Je doet dan na twee jaar ook hetzelfde examen, waar je een IB (International Baccalaureate) Certificaat voor krijgt. 

Reizen

In klas 5 of 6 ga je met het gymnasium naar Rome. En vanaf klas 3 kun je ook mee op de jaarlijkse skireis! Jaarlijks organiseren we samen met leerlingen een reis naar China en een ontwikkelingsland. 

TTO vwo

Naast het reguliere vwo bieden we ook ook het vwo tweetalig aan. Je krijgt dan de helft van de vakken in het Engels.

Na je diploma

Met het gymnasium-diploma kun je naar de universiteit. 

Kom ook naar de gymnasium voorlichtingsavond

Wil je meer informatie over de gymnasium-afdeling van het Maartens, meld je dan alvast aan voor de speciale gymnasium-voorlichtingsavond van dinsdag 12 februari!

Lees hier meer over het gymnasium>>

mavo
havo
vwo-atheneum
vwo-gymnasium
tweetalig onderwijs
Menu

TTO

Tweetalig onderwijs

Havo, atheneum of gymnasium in het Engels?
Dat kan alle drie, op het Maartens Tweetalig!

Vind je het leuk om heel goed Engels te leren spreken en verstaan? En werk je graag aan projecten en presentaties? Zelf dingen uitzoeken en op die manier veel leren – spreekt je dat aan? Dan is het tweetalig onderwijs TTO iets voor jou!

Vakken op het TTO

Op het Maartens TTO krijg je de helft van alle lessen in het Engels, zoals English (of course!), maar ook bijvoorbeeld History, Geography en Visual Arts. Wiskunde krijg je ‘gewoon’ in het Nederlands.

Er worden op het TTO ook vakken gegeven die je op de Nederlandse havo en vwo niet krijgt: Integrated Science (dat is een combinatie van scheikunde, natuurkunde en biologie) en Design Technology (op anders scholen wordt dat wel Ontwerpen en Ontwikkelen genoemd). Kortom, een heel breed aanbod van allerlei interessante vakken waar je heel veel van leert.

Les van ‘native speakers’

Je krijgt les van ‘native speakers’, dat zijn mensen die Engels als moedertaal hebben, of van Nederlandse docenten die een extra opleiding hebben gedaan. In het begin is dat natuurlijk wel even wennen, maar je zult zien dat dat snel went. Binnen een jaar houd je al een mooie presentatie in het Engels, believe me!

Werken in projecten

Vind je het leuk om samen te werken met andere kinderen? Projecten te doen en presentaties te geven? Hou je ervan om dingen uit te zoeken en daar iets over te vertellen? Je eigen research te doen? Dan is TTO een prima keuze! 

We werken namelijk op een speciale internationale manier met het MYP (Middle Years Programme). In het TTO gaat het om gebruiken, toepassen, combineren en zelf ontdekken. Dat is motiverend! 

Tweetalig havo, atheneum, gymnasium

We hebben alle drie deze opleidingen op het TTO en werken op alle drie op dezelfde MYP-manier – aangepast aan wat jij nodig hebt en aankan. 

Als je het tweetalig gymnasium doet, krijg je in klas 1 het vak ‘Oriëntatie op de Klassieken’, om kennis te maken met de klassieke taal en cultuur (dat vak krijg je trouwens in het Nederlands). Zo combineer je de wereldtaal van de oudheid met de wereldtaal van nu!
Aan het einde van klas 1 kun je dan kiezen of je met de klassieken verder wilt in het tweetalig gymnasium.

Krijg je van je juf of meester een havo-advies? Dan kun je bij ons op de tweetalige havo terecht. Krijg je een vwo-advies? Dan ben je van harte welkom op de tweetalige vwo-afdeling!

Je zult zien dat je veel aan het TTO hebt als je na de middelbare school naar een vervolgopleiding gaat. Veel hbo’s en universiteiten geven hun lessen grotendeels in het Engels – en dan heb jij een grote voorsprong! Ook als je in het buitenland wil studeren of werken, ben je met het TTO daar goed op voorbereid.

Internationaal!

Vast onderdeel van het TTO-programma is een uitwisseling in klas 3: je gaat een weekje naar een buitenland (Spanje dit jaar) en daar logeer je bij een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd. Daar ontdek je hoe het is om in een gezin te leven waar de gewoontes en gebruiken anders zijn. En die jongen of dat meisje komt ook een weekje bij jou logeren zodat hij/zij hetzelfde kan ervaren. Er zijn zo al heel wat goede vriendschappen gesloten…

To the point: wat heb ik eraan?
Wat kan ik ermee?

De tweetalige havo sluit na drie jaar af met een MYP Record of Participation. De tweetalige vwo variant sluit na vier jaar ook af met een MYP Record of Participation. Daarmee maak je alvast een goed start voor je toekomst! Natuurlijk heb je al eerder veel gemak van het feit dat je zo goed Engels spreekt en verstaat. En ook van alles wat je leert aan aanpassen in met betrekking tot samenwerken, presenteren, research doen etc. etc…

Meer weten?

Wil je meer informatie over alle afdelingen van het TTO? Meld je dan alvast aan voor de extra voorlichtingsavond TTO op
woensdag 6 februari.

Lees hier meer over het TTO>>

Menu

MYP-methode

Internationaal onderwijsprogramma

Het Maartenscollege is dit jaar gestart met het invoeren van een nieuwe onderwijsmethode; het Middle Years Programme (MYP). Het betreft een internationale didactiek die inmiddels al zeventien jaar met succes in het Tweetalig Onderwijs van de school wordt ingezet. In september zijn we als eerste school in Nederland gestart met het invoeren van het MYP op de Nederlandse afdeling.

Kenmerkend voor het MYP

Alle eerstejaars leerlingen krijgen op de nieuwe manier les. Je krijgt in het MYP alle 21e-eeuwse vaardigheden aangeleerd, waaronder: zelf onderzoeken en ontwerpen, leren aan de hand van een thema (bijvoorbeeld  technische uitvindingen, duurzaamheid of een eerlijke verdeling op de wereld), niet alleen leren kennen en kunnen, maar ook leren waar bepaalde kennis gebruikt kan worden, samenwerken in projecten; vakoverstijgend werken en leren reflecteren. Dit met als doel om jou op te leiden voor een beroep dat nu nog niet bestaat, in een toekomst die sterk verandert.

Binnen het MYP word je op verschillende onderdelen beoordeeld. Dit kan per vak verschillen. Bij aardrijkskunde bepalen kennis, onderzoek doen, communicatie en kritisch denken bijvoorbeeld je eindcijfer.

Goed voorbereid op een vervolgopleiding

De nieuwe manier van lesgeven is een goede voorbereiding op het Wetenschappelijk Onderwijs, maar daarnaast ook op het bedrijfsleven. De focus ligt namelijk niet alleen op kennis, maar ook op vaardigheden om kennis te ondersteunen. Vaardigheden die een beroep in de toekomst vereisen.

Menu