Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor de jaarlijkse Gymnasiumdag. Vorig jaar was er natuurlijk de opvoering van de Griekse tragedie Oedipus, dus dit jaar was het tijd voor iets anders. De gymnasiumleerlingen uit klas 1, 2 en 3 hebben zich verdiept in de oorsprong van het wetenschappelijke denken.

In de 5e eeuw v.Chr. begonnen Griekse natuurfilosofen aan een nieuw wereldbeeld: niet de soms onbegrijpelijke plannen van de goden waren de oorzaak van alles, maar de natuur zelf was een systeem, dat bovendien te begrijpen was. In dat kader bloeide de wetenschap op en legden de Grieken samen met de latere Romeinen het fundament voor de westerse wetenschap.

In verschillende workshops hebben de leerlingen kennis gemaakt met uiteenlopende disciplines, van wiskunde en techniek tot geneeskunde en antropologie. Ze hebben geleerd hoe planten aan hun naam komen, hoe de Grieken en Romeinen de wereld zagen en hoe je de welbekende stelling van Pythagoras kunt bewijzen met een plankje en wat gezond verstand.

Op het gymnasium ligt natuurlijk altijd een nadruk op de talen Latijn en Grieks, maar een gymnasiale opleiding is veel breder dan alleen maar naamvallen en moeilijke zinsconstructies. Daarom was het fijn dat we ons een hele dag konden verdiepen in de fascinerende wereld van de ontluikende wetenschap!