Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 juni wordt in Groningen stil gestaan bij 30 jaar Charter van Groningen. Leerlingen van het Maartenscollege leveren hier ook een bijdrage en denken mee over één van de grootste problemen van onze tijd. Mensen op de vlucht voor oorlog en uitbuiting, mensen in nood. Hier zijn we als Maartenscollege erg trots op.

Op vrijdag gaan 10 leerlingen uit vwo-5 samen met ambassadeurs van Defence for Children International, studenten ‘Religion, Conflict & Globalisation RuG en Studentengroep Amnesty International in gesprek met lokale bestuurders en Tweede Kamerleden. In het Grand Theater praten zij over migratievraagstukken, kinder- en mensenrechten en de wereld waarin jongeren straks leven. Uiteindelijk proberen zij tot een petitie te komen. Jan Willem Lentelink en Wouter Leverink zullen hen begeleiden.

Na afloop is het mogelijk dat de leerlingen meevaren op de ‘Lampedusa’-boot. Een boot waarop 200 vluchtelingen de Middellandse Zee zijn overgestoken. Nu mogen maximaal 40 mensen op de boot. Er zijn vluchtelingen aan boord die over hun reis op zee vertellen.

Op zaterdagmiddag zal de Wall of Hope te zien zijn. De leerlingen van de klassen 2F, 2G, 2K en 2P hebben onder leiding van Willem Nanning, Sandra Heerkes, Ilja Kamies en Aletta den Breejen aan deze muur gebouwd. Zij hebben met de gedachte “Kinderen hebben recht op vrijheid” (Unicef, Rechten van het kind) deze muur ontworpen. De muur wordt opgesteld in de Martinikerk. Genodigden en belangstellenden van 30 jaar Charter van Groningen kunnen op de muur hun bijdrage toevoegen.

Om 16.00 zal in de Martinikerk de Levende Steen Ceremonie plaatsvinden. Dit jaar krijgen jongeren die zich bijzonder inzetten voor vluchtelingen in nood de prijzen uitgereikt.

Deze feestelijke viering zal afgesloten worden met een bijdrage van het Maartenskoor. Het koor heeft onder leiding van Liesbeth Betten op woensdagmiddag hard geoefend en zingt “Iedereen is van de Wereld en de Wereld is van Iedereen”. Giacomo Caruso zal hen tijdens het zingen op de piano begeleiden.