Leerlingen en medewerkers van het Maartenscollege kunnen voortaan gebruik maken van hun eigen watertappunt op het schoolplein. Op vrijdag 7 september onthullen Karel Karsten van Both Sides Now en wethouder Michiel Verbeek gezamenlijk het watertappunt.

Het watertappunt wordt aangeboden door Both Sides Now, in samenwerking met Join the Pipe. Both Sides Now, onderdeel van het Maartenscollege, maakt komend jaar haar tiende reis met als eindbestemming Zimbabwe. Doel is om daar, in samenwerking met Join the Pipe, enkele waterpompen te realiseren. “Met het aanbieden van een watertappunt op het Maartenscollege, realiseren we tevens schoon drinkwater voor kinderen in Zimbabwe”, aldus Karsten. “Voor elke pomp die in Nederland geplaatst wordt, plaatst Join the Pipe namelijk een waterpomp in Afrika.”

Duurzame bidon
Het nieuwe schooljaar en de introductie van het Middle Years Programme (nieuwe onderwijsdidactiek van het Maartens), worden ingeluid met de ingebruikname van de watertap.

Na de openingsviering van alle brugklassers deelt het Maartens een duurzame bidon uit aan alle eerstejaars leerlingen. Voor elke uitgedeelde bidon doneert Join the Pipe een fles aan kinderen in Afrika.

Join the Pipe
Join the Pipe is een organisatie die in Nederland duurzaam kraanwater promoot en onder andere in Afrika waterpompen realiseert. Ook draagt de organisatie bij aan het terugdringen van het aantal plastic drinkflesjes (plastic soep). Doordat kinderen uit ontwikkelingslanden uit een fles drinken wordt er minder water verspild en worden ziektes, en daarmee schooluitval, zoveel mogelijk tegengegaan.

Plastic soep
Volgend jaar februari gaat Both Sides Now samen met twintig leerlingen uit de bovenbouw naar Zimbabwe. In de strijd tegen de plastic soep (in oceanen) geven de leerlingen voorlichting op scholen in Zimbabwe en ruimen ze samen plastic op. In ruil daarvoor krijgen kinderen in Zimbabwe een drinkfles.