Leerlingen van het Maartenscollege gaan vrijdag 28 september op een ludieke en sportieve wijze in actie tegen wegwerpflesjes en andere plastic troep. Tussen 11.00 en 13.00 uur gaan leerlingen al suppend en waterfietsend de grachten van Groningen in om daar het plastic uit het water te vissen. De actie komt tot stand in samenwerking met de Gemeente Groningen, Meerschap Paterswolde en Watersporthuis Teuntje Slak.

Plastic soup is een wereldgroot en groeiend probleem. Niet alleen in oceanen, maar ook in de grachten van Groningen drijft ontzettend veel plastic. Niet goed voor al het leven in het water. Het Maartenscollege in Haren heeft zich al eerder ingezet voor het zeer actuele wereldthema ‘plastic soup’. “We zijn blij dat lokale organisaties ons initiatief ook ondersteunen”, aldus Jeen Wobbes, initiatiefnemer en docent bij het Maartenscollege.

Terugdringen drinkflesjes
Vorig jaar, op de Sint Maartensdag van school, liepen leerlingen naar een watertappunt drie kilometer verderop.  Daar vulden ze hun emmertje en liepen met de emmer op het hoofd terug naar school. Doel hiervan was om iedereen kraanwater te laten drinken in plaats van water uit een flesje.

Watertappunt
Daarnaast was er aandacht voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. In juli werd op het Maartenscollege een watertap geplaatst en alle nieuwe leerlingen op school ontvingen een duurzame waterfles. Volgens het principe ’one for one’ betekent dit ook een watertap in een ontwikkelingsland. In februari volgend jaar gaan twintig leerlingen naar Zimbabwe om o.a. de watertap daar te plaatsen.

Join the Pipe
De acties die het Maartenscollege voert, organiseert zij in samenwerking met Join the Pipe (Amsterdam), die wereldwijd voor duurzame wateroplossingen gaat en ook een flink steentje wil bijdragen aan het terugdringen van de plastic soep.
https://join-the-pipe.org/