Donderdag 18 oktober stond de dag voor havo 4 leerlingen van het Maartenscollege in het teken van vluchtelingen. Leerlingen maakten kennis met het migrantenvraagstuk en gingen samen het schip in om te ervaren hoe het voelt om op de vlucht te zijn. Vamba Sherif (schrijver en ex-vluchteling uit Liberia) en Frank Steenhuisen (oud-medewerker van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers)  gaven een lezing om de leerlingen mee te nemen in hun verhaal.

Vamba nam de leerlingen mee in een echt vluchtverhaal. Hij vertelde op interactieve wijze over zijn tijd in Koeweit (tijdens de Golfoorlog) en de vlucht van veel Liberianen door de burgeroorlog in dat land. Zijn persoonlijke geschiedenis en het perspectief waaruit hij de leerlingen deed kijken lieten goed zien hoe de wereld vanuit de vluchteling, een Afrikaan, eruit ziet en hoe het voelt om op de vlucht te zijn.

Vamba, afkomstig uit een rijke en welgestelde Liberiaanse familie woonde in Koeweit  toen de Irakezen daar binnenvielen. In een oorlog maakt het niet meer uit of je rijk bent. Je moet overleven. Iedereen heeft honger. Van hieruit is hij gevlucht. Smokkelaars voerden hem midden in de nacht weg.  Via Irak ging hij naar een vluchtelingenkamp in Jordanië, wachtend op een land dat aangaf dat hij mocht komen.

Uiteindelijk kwam hij hier in Nederland aan. Hier werd hij geconfronteerd met vele regels en een verblijf in een centrum voor vluchtelingen waar de dagen zich aaneenregen, steeds weer in een bijna uitzichtloos ritme. Schrijven werd voor Vamba de manier om zijn leven weer inhoud te geven. Vamba schrijft zowel in het Nederlands als Engels en zijn boeken worden over de hele wereld gelezen. In stilte hebben de leerlingen geluisterd naar een adembenemend verhaal. Vamba werd na afloop door velen persoonlijk met een handdruk bedankt.

Frank Steenhuis was de tweede spreker en informeerde de leerlingen vanuit zijn ervaringen over het Europese en Nederlandse beleid met betrekking tot vluchtelingen. Hoe in Groningen het vluchtelingenbeleid wordt uitgevoerd, werd verteld door medewerkers van INLIA, Marijn en Helmer. Zij hebben verteld hoe het werkt als je op de Slaapboot woont of hoe het gaat als je in het zgn. Formule-1 Hotel verblijft.

Op basis van alle informatie uit diverse invalshoeken hebben de leerlingen op factsheets uitgewerkt waarom mensen vluchten uit verschillende landen. Welke reden hebben zij om weg te gaan en welke route nemen ze dan naar Europa. Daarnaast werden posters gemaakt over het Europese, Nederlandse en Groningsbeleid. Deze projectdag krijgt nog een vervolg.