Tschick

Het vak Duits heeft vaak met het vooroordeel te vechten “saai en moeilijk” te zijn. In het moderne vreemde talenonderwijs wordt tegenwoordig veel meer dan vroeger de nadruk op communicatie (d.w.z. begrijpen en reageren) gelegd. Nog steeds zijn de “ beruchte “ naamvallen onderdeel van het onderwijs en natuurlijk is het zonder woordenschat en grammatica te leren onmogelijk om een taal te leren. Maar interesse in het land en de mensen van de vreemde taal zijn een belangrijke motivator om hiermee aan de slag te willen.

Door leerlingen te laten ervaren dat leeftijdsgenoten in Duitsland met zeer vergelijkbare levenssituaties en gevoelens geconfronteerd zijn en dat op een spannende, leuke manier te beleven (in dit geval via deze film) wordt het interesse van de leerlingen positief voor het vak Duits gestimuleerd.

Om die reden hebben leerlingen van alle derde klassen havo, vwo en TTO, afgelopen maandag de filmvoorstelling van de Duitse jeugdfilm “Tschick” in het Forum Image in Groningen gezien. Hierbij gaat het om de verfilming van het gelijknamige, veelvoudig gepremieerde boek van Wolfgang Herrndorf.

Tschick in het kort:

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer ‘ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op ‘zakenreis’ met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, de rare stille nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En omdat ze geen van beide toch iets beters te doen hebben besluiten ze om samen op reis te gaan zonder kaart, zonder echte bestemming en vooral zonder rijbewijs. Er volgt een hilarische en ontroerende roadtrip waarbij de jongens onderweg de meest bizarre en bijzondere mensen ontmoeten. Tussen alle avonturen en ongelukken door ontdekken ze waar het werkelijk om draait in het leven.

2017-11-15T15:20:32+00:00