Draag jij al eerlijk en duurzaam?

GROFF (Groningen Fair Fashion) is een creatief collectief dat verbindt, creëert en aanjaagt als het gaat om de textielafval in de provincie Groningen drastisch te verminderen.

In februari 2021 is GROFF gestart op het Maartenscollege het project ‘Vergeten kleding’. Het doel van het project is jongeren bewust maken van hun koop- en kleedgedrag en de impact daarvan op het milieu. Ze bedachten een online programma voor 160 leerlingen uit de eerste klas en kregen hierbij hulp van twee ouderejaars van het Maartenscollege, Vivian en Juliette uit klas 6. Deze twee dames hadden eerder al een informatieve en inspirerende YouTube-film gemaakt over fast fashion.

Na een online bijeenkomst met alle leerlingen en mentoren gingen de leerlingen enthousiast aan de slag. In één dag tijd hebben ze ieder een outfit van ‘vergeten kleding’ uit hun kast gehaald welke ze niet meer droegen. Vervolgens moest er onderzocht worden of het label duurzaam bezig is bij de productie. In een videoboodschap van 2 minuten presenteerden ze hun bevindingen en kwamen met oplossingen om hun kleding een goede nieuwe bestemming te geven.

Mooi om te zien hoe creatief men aan de slag ging met naald en draad of schaar voor een restyling, of op de fiets sprongen naar de kledingbak om een goed doel te helpen.

Na een eerste selectie door mentoren en GROFF bepaalt uiteindelijk de Groningse wethouder Chakor, o.a. van Duurzaamheid, de drie winnaars. Zij verdienen een creatieve ‘repurpose workshop’ hoe je met je vergeten kleding een nieuwe look creëert.

Na het succes van deze eerste pilot hoopt GROFF het uit te kunnen rollen naar andere middelbare scholen.