Zimbabwe

“Ik zit me druk te maken hoeveel huiswerk ik heb, terwijl zij al blij zijn dat ze überhaupt naar school kunnen”. Zo luidt een reactie van een leerling die mee geweest is op reis naar Zimbabwe. Een reis voor leerlingen uit de bovenbouw. Twintig leerlingen waren  mee en bezochten o.a. scholen. Praten over het leven hier en daar, jouw toekomst mijn toekomst en dat is best confronterend. Het zet aan tot nadenken: ‘Ik neem voor twee weken veel teveel kleding mee, terwijl ik de helft niet eens aan doe. Terwijl de kinderen daar bijna elke dag dezelfde kleren aanhebben met gaten’. “Zij hebben bijna niks en zijn hartstikke vrolijk en wij hebben bijna alles en lopen allemaal met een lang gezicht’, zoals een andere leerling het verwoordde.

Maar verschillen vallen weg na een tijdje met elkaar optrekken en het wordt heel natuurlijk. Kletsen, spelen, dansen, bijwonen van lessen, vertellen over je eigen land  en vooral samen op de foto. Welkom waren we op een school op het platteland, waar leerlingen van heinde en ver kwamen. Leerlingen die een paar uur moeten lopen om op school te komen. Je ziet ze langs de weg gezellig in groepjes lopen, niet altijd zonder gevaar. De vrachtwagens denderen langs. Tijd die veel beter besteed zou kunnen worden. Bijv. met het maken van huiswerk ;)

Het was niet alleen gezellig en leerzaam, maar we kwamen ook met een doel. Voor de leerlingen die een  behoorlijk eind moeten lopen, hadden we een fiets in de aanbieding. Fietsen van Bikes for Zim, die weesfietsen uit Nederland opkoopt en daar voor een zacht prijsje verkoopt. In Nederland hadden we met een speciale actie 5 000 euro opgehaald en daarmee konden we 125 leerlingen blij maken met een fiets. Voordat je een 2e,3e,4e of 5e hands fiets kreeg, moest je eerst een document van een aantal pagina’s ondertekenen en o.a. beloven: ‘I commit to having a positive attitude towards my school, the teachers and fellow learners’.
Dat krijg je hier niet meer voor elkaar. Samen werden de fietsen in elkaar gezet, opgeknapt en sommige leerlingen kregen hulp bij het leren fietsen. Daar hadden ze overigens  niet veel tijd voor nodig.

Jaarlijks organiseren we voor de leerlingen van de bovenbouw een reis naar een ontwikkelingsland. Het bovenstaande willen we ze graag meegeven. Ook volgend jaar is het plan om naar Zimbabwe te gaan. Een zeer gastvrij land, erg toerist vriendelijk. Maar ook een land waar je nu veel verdriet ziet vanwege de cycloon Idai en waar nog heel veel moet gebeuren om de mensen een leefbare toekomst te bieden.
Wat wij doen zijn druppeltjes op een gloeiende plaat. Druppeltjes die er echt toedoen en voor beide kanten veel inzichten opleveren. Waardevolle reizen.

In samenwerking met lokale mensen kunnen we ook volgend jaar een prachtig project aanbieden.
Zo zijn we welkom in een vissersdorp in Lake Kariba, het grootste stuwmeer ter wereld en kunnen we wellicht een nieuwe lading fietsen aanbieden, maar ook kijken hoe het met de huidige fietsen gaat. Wat heeft het opgeleverd en is de waterpomp in gebruik die we volgens het principe ‘one for one’ hebben kunnen doneren aan de school. Inmiddels hebben wij een watertap op ons plein staan en daar zijn ze nu bezig met het plaatsen van een waterpomp.

De reis is bedoeld voor leerlingen die nu in klas 3 of hoger zitten. Leerlingen die avontuurlijk ingesteld zijn. Gezellig in een tentje willen slapen. Niet elke dag hoeven douchen of over wifi moeten beschikken. In een andere cultuur willen verdiepen.Reisdatum is van vrijdag 7 februari tot en met 22 februari 2020.

Er kunnen tussen de 16 en 20 leerlingen mee.
Meer willen weten? Karel Karsten, k.karsten@maartens.nl